Categorie├źn
1995 1997 2019

Geluk (in 3 liedjes)

1/ Geluksvogel

Van het Britse plaatje Wigan weet ik twee dingen:

  1. Ze hebben een voetbalclub, Wigan Athletic genaamd, die in 2013 vrij verrassend de FA Cup won;
  2. Een van de beste Britpopbands aller tijden komt er vandaan: The Verve.

In 1997 maakte ik kennis met een van de mooiste liedjes aller tijden: Lucky Man, van die band uit Wigan. Ik vond ‘m op het album Urban Hyms, dat vooral dankzij de megahit Bitter Sweet Symphony zelfs in Nederland de hitlijsten inschoot. Ik had er een gebrand cd’tje van, het origineel in de collectie van mijn broer.

The Verve frontman Richard Aschroft noemde eens Lucky Man het liedje waar hij het meest trots op is. Inspiratie er voor vond hij in de relatie met z’n vrouw. In de tekst trok hij het uiteindelijk breder: zie nu wat je hebt, koester het, wees er dankbaar voor.

But how many corners do I have to turn?
How many times do I have to learn
all the love I have is in my mind?

The Verve – Lucky Man

Drenthe, zomer 2008, rond middernacht. Ik woonde nog even thuis, had ontslag genomen bij het verzekeringskantoor waar ik zes jaar in vaste dienst had gewerkt, vanaf september zou ik beginnen aan een mediastudie in Amsterdam. Op m’n kamertje keek ik naar de BBC registratie van het Glastonbury festival. Koptelefoon ingeplugd, mijn ouders sliepen een kamer verderop. The Verve was een van de headliners en de euforie bij zowel het publiek als bij de bandleden staat me nog goed voor de geest. Op het podium de altijd coole Ashcroft, die met elk gespeelde liedje zichtbaar steeds meer dankbaar werd voor de uitgeschreeuwde waardering van het publiek voor deze topband, die – na een hiatus van jaren – niet zo lang geleden besloten had er weer voor te gaan. Hij stond zich daar heel erg die Lucky Man te voelen. De vele vlaggen door het beeld en het luidkeels meezingen van de crowd bevestigden wat ik zelfs honderden kilometers verderop kon voelen: dit was een glorieus begin van een nieuw hoofdstuk (*).

Luister dit liedje (en alle andere) in deze Spotifiy playlist

(*) Maar dat het allemaal weer kan omslaan werd duidelijk toen de band er in 2009 al weer een punt achter zette. Ruzie tussen de bandleden.

2/ Breekbaar geluk

De Nederlandse singer/songwriter Christof van der Ven ging actief op zoek naar geluk en vond het. Hij verhuisde er voor naar Ierland, maakte muzikale vrienden, vond onderdak als sessie- en live-muzikant bij de populaire band Bear’s Den, stond als solo-artiest in het voorprogramma van Bon Iver en maakte met You Were The Place (2019) een prachtige plaat. 

En hij vond geluk in de liefde. Maar geluk in de liefde betekent ook dat je ineens iets geweldigs hebt wat je ook kwijt kan raken als je niet oppast.

How lucky we are
to have something
that makes saying goodbye so hard

Christof van der Ven – Lucky

De liefde van Christof overleefde het niet en over die pijn en frustratie gaat You Were The Place. De kwetsbaarheid van een prille relatie heeft-ie het mooist verwerkt in Lucky, met stip mijn favoriete liedje van de plaat. We laten elkaar los, zingt hij, maar wat een geluk dat we iets hebben waar we zo moeilijk afscheid van kunnen nemen. Die eerlijke tegenstrijdigheid raakt, helemaal als het verpakt is in zo’n melodieus en warm georkestreerd liedje als Lucky.

Luister dit liedje (en alle andere) in deze Spotifiy playlist

3/ Het kan ook omslaan

In 1995 verscheen een verzamelalbum waarvan de opbrengsten naar Warchild gingen: The Help Album (A charity project for the children of Bosnia). Met Oasis, Stone Roses, Suede, Massive Attack, Portishead, Blur en Radiohead had die plaat een bijzonder sterke tracklist. Er stonden veel covers op, maar Radiohead kwam met een gloednieuw liedje op de proppen: Lucky.

It’s gonna be a glorious day
I feel my luck could change

Radiohead – Lucky

Lucky had in eerdere versies een sterk politiek karakter, maar werd uiteindelijk een liedje dat gaat over geluk en ongeluk. Een neerstortend vliegtuig als metafoor voor een eindigende relatie. Toch blijft de hoofdpersoon optimistisch. Hij voelt aan dat het allemaal ook zomaar zou kunnen omslaan. Sterker nog: het wordt glorieus! Al moeten we natuurlijk niet vergeten dat we nog altijd aan de rand van het ravijn staan.

Dit wist ik allemaal niet in 1995. Ik kwam Lucky pas twee jaar later tegen, op OK Computer, de nieuwe plaat van Radiohead en niks anders dan de Sgt. Pepper van mijn generatie. Het is zo’n plaat die ik eens in de zoveel tijd weer in z’n geheel moet draaien. Onvermijdelijk is dan het moment dat ik verzucht: wat is dit toch allemaal belachelijk goed.

Luister dit liedje (en alle andere) in deze Spotifiy playlist