The Reds, Pinks and Purple is een interessante gitaarband rondom Amerikaan Glenn Donaldson, met bands als The Go-Betweens, The Smiths, Magnetic Fields en Felts als hoorbare invloeden. Er valt veel te ontdekken als nieuwe plaat Unwhishing Well je eerste kennismaking met de band is: het is alweer de zesde in vijf jaar. En het is een uitstekende worp met tien prachtige nummers die balanceren tussen melancholie en neerslachtigheid. Of zoals de band zelf hun oeuvre omschrijft: “Allemaal gewijd aan het nieuw leven inblazen van de cerebrale, experimentele pop die de sombere tieners, college-radio-dj’s en platenwinkelbedienden van de jaren 80 en 90 bezielde.” Op Unwishing Well spreekt Donaldson over de manier waarop merkambassadeurs van de popindustrie worden gebruikt en uitgebuit, zoals te horen is in Your Worst Song is Your Greatest Hit. Daarnaast wordt ook commercieel exhibitionisme benoemd (in Public Art), en wordt obsessief fanatisme aangekaart in Learning To Love a Band. Het mooiste liedje is opener What’s Going On With Ordinairy People, waarin Donaldson zijn bezorgdheid uit over in zijn ogen hedendaagse negatieve trends.

YouTube player