Afgelopen week verscheen met Mimi het vierde album van de Canadese en in het Frans zingende gitaarband Corridor. Het is de opvolger van het uit 2019 komende Junior, hun debuut op het befaamde Sub Pop label. Mimi is een prachtige plaat die verhaalt over ouder worden en het ontdekken van nieuwe aspecten van het leven, doordrenkt met een overvloed aan nieuwe energie en levenslust. Uitstekende songs zoals Jump Cut, Porte Ouverte, Caméra en Mounir Demain (dat zanger/gitarist Jonathan Robert schreef na het afsluiten van een levensverzekering) behoren tot het beste werk dat Corridor in de afgelopen tien jaar heeft afgeleverd.

YouTube player

Mimi is een aanzienlijke sprong voorwaarts, mogelijk mede dankzij de uitgebreidere tijd die de band aan dit album heeft besteed in vergelijking met haar haastiger voorganger. Het viertal trok zich in de zomer van 2020 terug in een huisje om zich bezig te houden met het soort creatieve experimenten dat zou leiden tot de uiteindelijke creatie van Mimi. “We gingen daarheen om te schrijven, en veel ideeën kwamen voort uit die retraite,” vertelt zanger / bassist  Dominic Berthiaume. “We eindigden niet met nummers, maar met ideeën, dus het resultaat is een collage van ideeën.” Digitaal en vanaf afstand knutselde de band de afgelopen jaren verder aan de liedjes. Noodgedwongen, de pandemie legde beslag op hun repetitieruimte, maar ook een gevolg van het feit dat Corridor meer dan op eerdere platen ging leunen op het opnemen van elektronische texturen. “Lang identificeerden we ons als een op gitaar gerichte band, en het doel van dit hele album maken was om daarvan weg te komen,” vertelt Berthiaume. “We moesten uitzoeken hoe we nieuwe nummers konden maken zonder samen te spelen. Dat was soms ingewikkeld.” Uiteindelijk is het wonderwel gelukt, mede dankzij multi-instrumentalist Samuel Gougoux, die een achtergrond in elektronische muziek heeft en inmiddels full-time bij de band zit, na eerder bij te hebben gesprongen voor live optredens. “We hebben ons simpelweg gericht op het maken van een plaat die klonk zoals wij wilden,” zegt hij. “Er waren geen beperkingen wat betreft wat mogelijk was.”