De sterk opkomende Britse rockband October Drift was eind maart voor een paar shows in Nederland, als voorprogramma van de Britse postpunkers Ist Ist. Niet lang daarna verscheen met het uitstekende Blame The Young de eerste single van hun nieuwe album dat later dit jaar zal uitkomen. Het is de opvolger van het veelgeprezen I Don’t Belong Anywhere uit 2022.

Blame The Young is een urgente song over je verzetten tegen ontkenning, of dat nu op persoonlijk niveau is of in de bredere samenleving. Het gaat over het aanpakken van beschuldigingen en het wijzen met de vinger, wat alle generaties treft, en over hoe wereldleiders vaak rookgordijnen gebruiken om hun eigen ontkenning van de wereldwijde crises te verbergen. “Ontkenning is de beste vriend die je ooit zou kunnen hebben,” legt frontman Kiran Roy uit. “Het is een verdedigingsmechanisme om stress en angst te vermijden, maar daardoor negeert het de realiteit.” De band haalt in de song uit naar de huisvestingscrisis, de voedselcrisis, armoede, de ontwrichting van de NHS. “Onze verledens, onze toekomsten, cultuurstrijden, echte oorlogen – het doorschuiven van de schuld en het ontkennen van realiteiten gebeurt de hele tijd,” aldus Roy. (Aardig detail: de laatste secondes doen met het herhalende “oh ooh denial” denken aan Smells Like Teen Spirit – ook een song over generatieconflict en rebellie tegen de gevestigde orde.)

YouTube player

October Drift brak in 2022 door met hun tweede album I Don’t Belong Here Anymore. Een plaat doordrenkt met zware, pop-geïnfuseerde rock, dat lof kreeg van Britse media-outlets als CLASH, Kerrang! en Louder Than War (terecht: check bijvoorbeeld het geweldig Airborne Panic Attack). Veel minder introspectief dan hun debuut Forever Whatever, liet October Drift op de plaat horen dat het hun gaat om mensen bij elkaar te brengen. “Een gevoel van niet ergens bij horen is iets wat iedereen voelt of heeft gevoeld,” aldus frontman Kiran Roy.