Op 21 juni verschijnt het langverwachte debuutalbum Scream from New York, NY van Been Stellar. Vandaag bracht de Amerikaanse band Pumpkin uit, het vierde en laatste voorproefje van die langspeler. De single valt op door zijn ingetogen karakter, een opvallende verschuiving van de gebruikelijke energieke stijl van de band. “Er was een moment waarop we niet zeker wisten of het op het album zou komen door dat verschil,” vertelt zanger Sam Slocum. Het nummer onderging vele transformaties, maar pas in de laatste maand voor de opname viel alles op zijn plaats. De tekst, die vanaf het begin ongewijzigd bleef, is geïnspireerd door een visueel beeld dat Slocum had: een appartementlicht dat ‘s nachts door de ramen op een straat schijnt. “Ik stelde me de mensen in het appartement voor, die heen en weer voor het raam liepen,” legt hij uit. Vanuit dat beeld ontstonden teksten die een intiem tafereel van gedeelde ruimtes schetsen.

YouTube player

Met een EP en een reeks singles is de buzz rond de gitaarband sinds 2022 flink gegroeid. Natuurlijk schatplichtig aan The Strokes, maar ook duidelijk beïnvloed door Interpol en Sonic Youth, heeft Been Stellar hun eigen blend van shoegaze en postpunk gecreëerd. De band heeft al flink wat aandacht getrokken als voorprogramma van onder andere Shame, Fontaines DC, Interpol en recent The 1975.