Het waanzinnig spannende trio Dirty Three, oorspronkelijk uit Melbourne, brengt al platen uit sinds 1993. Op 28 juni verschijnt hun negende album: Love Changes Everything. Passend ongekamd komt het trio tevoorschijn uit de eindeloze golven van de tijd om hun gitaar, drums, viool/altviool, piano, synthesizer, loops en percussie op te pakken voor hun eerste album in een decennium (schrijven ze treffend op Bandcamp). De tracklist is eenvoudig te onthouden met Love Changes Everything 1 t/m 6. Eind april kregen we al #1 als voorproefje, het prachtige #2 kregen we er afgelopen vrijdag bij.

YouTube player

Dirty Three wordt geleid door de klassiek geschoolde violist Warren Ellis, die begon met het schrijven en uitvoeren van muziek voor kunstopeningen en toneelstukken. Na het aantrekken van gitarist Mick Turner en drummer Jim White – veteranen van Melbourne-bands zoals the Sick Things, the Moodists en Fungus Brain – vormde Ellis Dirty Three. Naast Dirty Three hebben Ellis, Turner en White ook bijgedragen aan andere projecten. De band kreeg veel lof voor albums als Horse Stories (1996, in de top 3 van Rolling Stone Magazine’s favoriete albums van het jaar) en Ocean Songs (1998) met hun unieke mix van folk, rock en experimentele muziek.

Daarnaast kennen we Warren Ellis natuurlijk ook als Nick Cave’s creatieve partner in The Bad Seeds (sinds 1993). Samen met Cave werkt hij ook aan soundtracks.