DEADLETTER, de Britse postpunkband die flink aan de weg timmert en zich laat inspireren door iconen als The Fall, Gang of Four en Arctic Monkeys, dropte deze week hun nieuwste single Mother. Het is het tweede fijne voorproefje van hun langverwachte debuutalbum Hysterical Strength, dat op 13 september uitkomt. Eerder verscheen al het sterke Mere Mortal. Volgens frontman Zac Lawrence is Mother direct geïnspireerd door de gelijknamige film van Bong Joon Ho, terwijl het ook het bredere concept van moederschap verkent en de grenzeloze liefde van een moeder voor haar kind belicht.

YouTube player

DEADLETTER, dat zich ook laat inspireren door de legendarische “punk poet” John Cooper Clarke, verkent in hun werk de spanning tussen humor en meedogenloosheid. Hun vorige EP Heat! met de indie-hit Binge werd goed ontvangen, en singles zoals The Snitching Hour en Degenerate Inanimate bouwden hun momentum verder op. Tournees met bands als Yard Act, Placebo en Tropical Fuck Storm versterkten hun positie, en vorig jaar werd de band door 3voor12 geprezen als een hoogtepunt van het Londen Calling festival in Amsterdam, vanwege hun energieke optreden en aanstekelijke post-punk met een dansbare groove.

Het langverwachte debuutalbum Hysterical Strength, geproduceerd door Jim Abbiss (bekend van zijn werk met Arctic Monkeys en Adele), belichaamt de dualiteit van het moderne leven, zoals Lawrence uitlegt: “De wereld is meedogenloos, maar er bloeien kersenbomen. Dit is de filosofie die ten grondslag ligt aan DEADLETTER en ons pijnlijke, prachtige debuutalbum Hysterical Strength. Het is een plaat die, tot aan de titel toe, geniet van de tegenstellingen van het moderne leven. In staat zijn om iets weerzinwekkends of schandelijk te nemen en het mooi te laten klinken door de kracht van muziek, die tegenstelling spreekt mij aan.”