Been Stellar en een veelbelovende "Scream From New York, NY"

Vrijdag uitgekomen: Scream From New York, NY, het debuutalbum van de sterk opkomende Been Stellar. Eerder schreven we al enthousiast over singles Pumpkin en Sweet. Het jonge Amerikaanse vijftal, dat met een EP en een reeks singles zich sinds 2022 in de kijker wist te spelen bij muziekliefhebbers, laat op het album een volwassen geluid horen met invloeden uit shoegaze gecombineerd met die rauwe, ontevreden New York sound, eerder succesvol gebracht door bands als The Strokes, Interpol en Sonic Youth. Bij praktisch elk optreden krijgt de band wel een opmerking over The Strokes voor de kiezen, vertelt bassist Nico Brunstein aan NME: “We hadden er eerst een hekel aan, maar we zijn een vijfkoppige band uit New York, dus dat is gewoon wat je kunt verwachten.” Vanaf de openingstrack Start Again wordt je de hectische straten van die metropool opgesleurd. “New York is wasted, start again”, zeurtzingt Sam Slocum herhaaldelijk met een muur van gitaren achter hem. De rauwe en ontevreden sound van nummers als Passing Judgement, All In One en hoogtepunt Can’t Look Away bouwen verder op dit sentiment van New York als een harde, meedogenloze stad. Tegelijkertijd bieden tracks als Pumpkin en Takedown een meer melancholische en dromerige sfeer, die de verborgen tederheid en menselijke verbinding binnen de koude en onverschillige omgeving van New York proberen te belichten. Het levert een veelbelovend debuut op.

YouTube player