Mint Mile is de band rondom Tim Midyett, die 18 jaar lang speelde in de Amerikaanse indie-rockband Silkworm en diens opvolger Bottomless Pitt (na de dood van drummer Michael Dahlquist). Tien jaar geleden stopte ook die band, en begon Midyett met Jeff Panall (van Jason Molina’s band Songs: Ohia), Justin Brown (Palliard), Matthew Barnhart (Tre Orsi) en een cast van medereizigers Mint Mile. Na een drietal EP’s, verscheen op 20 maart 2020 – toen vrijwel de hele wereld in lockdown ging – het goed ontvangen dubbelalbum Ambertron. Weg momentum. Gelukkig ligt er vier jaar later met Rough Rider weer een geweldig album, dat zeker voor de fans van Neil Young & Crazy Horse en Wilco een aanrader valt te noemen. Prijsnummer is zonder meer het ruim zeven minuten durende Brigadier. Maar laten we ook de ontroerende afsluiter I Hope It’s Different, gezongen door Nina Nastasia, niet over het hoofd zien. En oja, John Darnielle van het onvolprezen The Mountain Goats is ook fan: “Muzikaal, sonisch, qua toon, is Mint Mile het complete plaatje – zo’n onderscheidende band zal je nergens anders vinden.” Waarvan akte.

YouTube player