Op 30 augustus brengt de Schotse muzikant Hamish Hawk, bekend om zijn warme baritonstem, zijn nieuwe album A Firmer Hand uit. Het zeer fijne Big Cat Tattoos is de eerste single. Op de track waarin ‘onze’ Colonel Parker wordt genamecheckt in het tweede couplet, zijn duidelijk invloeden van Talking Heads, Jarvis Cocker en Franz Ferdinand te horen.

YouTube player

Over zijn nieuwe album A Firmer Hand zegt Hawk dat hij tijdens het maakproces zo eerlijk mogelijk probeerde te zijn. Voorheen onuitgesproken gevoelens van schuld, schaamte, onderdrukking, verlegenheid of schuchterheid doordringen het album, dat zich richt op Hawk’s relaties met mannen in de breedste vorm: vrienden, geliefden, familie en collega’s.“Ik besefte: ik ga deze dingen zeggen, en niet alles zal me er goed uit laten zien. Het album stelde zoveel eisen, en ik gaf me er gewoon aan over,” aldus de zanger. “Het voelde ongemakkelijk voor mij – en dat is precies hoe het zou moeten voelen.”

Hamish Hawk brak in 2021 door met het album Heavy Elevator. Hij manifesteerde zich hierop als een schrijver van oprecht, koppig, onbeschaamd literaire liedjes die zowel het hart als de ziel beroeren. Zo kopte de Schotse kwaliteitskrant The Herald: “Hamish Hawk: Scottish singer could be the next big thing”. Het was ook de tijd dat BBC 6 Music hem begon te draaien. In 2023 verscheen de eveneens goed ontvangen opvolger Angel Numbers.