Samen met de release van de fijne single Mere Mortal (met saxafoon!) kondigt de sterk opkomende Londense postpunkband DEADLETTER aan dat hun debuutalbum Hysterical Strength op 13 september uitkomt. Volgens frontman Zac Lawrence omarmt de langverwachte langspeler de filosofie dat hoewel het leven meedogenloos kan zijn, er ook momenten van schoonheid zijn, vergelijkbaar met bloeiende kersenbomen. “Het is een plaat die, tot aan de titel toe, geniet van die tegenstrijdigheden van het moderne leven,” vertelt hij. “Het vermogen om iets weerzinwekkends of beschamends te nemen en het mooi te laten klinken door de kracht van muziek, die tegenstelling spreekt me aan.”

YouTube player

DEADLETTER is sterk beïnvloed door bands als The Fall, Gang of Four en Arctic Monkeys en tekstueel door de legendarische “punk poet” John Cooper Clarke. “Ik raakte geobsedeerd door het idee om iets te creëren dat zowel grappig als behoorlijk meedogenloos was, niet alleen in de uitvoering maar ook in toon en inhoud,” aldus Lawrence over de invloed van Clarke op zijn werk. In 2022 verscheen de fijne debuut EP Heat!, met daarop de “indie-hit” Binge, en eerder dit jaar waren er de losse singles The Snitching Hour en Degenerate Inanimate. DEADLETTER tourde al met met Yard Act, Placebo en Tropical Fuck Storm. Vorig jaar was de band volgens 3voor12 een van de hoogtepunten van het Londen Calling festival in Amsterdam: “Met manische energie bouwt de Londense band de meest brute moshpits, én ze zorgen voor een zekere swing. Het is venijnige post-punk met een dansbare groove die dagen in je hoofd blijft dwalen.”