“Ik haat de Tories, het is allemaal tegen het volk,” zei Joe Hicklin van Big Special onlangs tegen NME. “De arbeidersklasse is compleet onzichtbaar. Het is allemaal rotzooi. Ik wou dat alles zou afbranden zodat we opnieuw kunnen beginnen.” Deze woorden vatten de geest van Postindustrial Hometown Blues, het debuutalbum van Big Special, perfect samen. Het album is een goed geslaagd portret van de hedendaagse arbeidersklasse en de sociale en politieke uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd. Met een combinatie van rauwe punk, diepe blues en invloeden uit funk en hiphop, weet het duo uit de Midlands een divers en indringend geluid neer te zetten. De poëtische teksten zijn doordrenkt met een gevoel van frustratie, onrechtvaardigheid en verlangen naar verandering. Politieke ontevredenheid en maatschappelijke ongelijkheid weerspiegelen de thema’s die door het hele album heen resoneren. Nummers als Black Country Gothic en Butcher’s Bin laten de veelzijdigheid van het duo horen, terwijl tracks als Desperate Breakfast en Shithouse de rauwe energie en emotie van de arbeidersklasse tot uiting brengen. Intrigerend debuut, dat elke luisterbeurt nog beter en intenser lijkt te worden.

YouTube player